Thursday, January 27, 2011

MEE HAILAM LADA HITAM




tak tahu hari nak masak apa belek punya belek sau blog ni terjumpa lak resepi ni MEE HAILAM LADA HITAM...nampak menyelerakan apa lagi saya pun mencubalah baru first time buat ni..menjadi anak2 pun suka makan ini...

nak tahu  cara membuatnya...

bahan-bahannya:

500g mee kuning (dicelorkan dahulu)
1 liter stok air rebusan daging (saya x guna daging saya guna ayam...tgok ayam ada dlm freeze)
150g daging (tapi saya guna ayam)
10 ekor sotong
1/4 red capasium
1/4green capasium
1/4 yellow capasium
1 biji tomato
1 cawan gobis
2 pokok sawi bok choy
1/3 lobak merah (belah dua)
5 camca besar sos tiram
2 camca sos lada hitam
3 ulas bawang putih 9cincang halus)
1 camca teh tepung jagung (bancuh dgn air)

cara-caranya:\

1. panaskan minyak dlm kuali, tunis bawang putih hingga harum,masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata pastu masukkan daging, masak sekejap dan tuangkan stok rebusan ayam atau daging,kacau rata dan biarkan mendidih.

2. tamabah udang,lobak merah gan gobis, jika perlu tuangkan sedikit air lagi sebagai kuah. bila mendidih masukkan sototng,udang,red/yellow dan green capisium, dan sedikit garam.

3. masukkan tomato,bak choy dan juga bancuhan t.jagung,masak hingga pekat, gaul rata, rasa jika ok bolehlah di hidangkan...

SELAMAT MENCUBA...


No comments:

Post a Comment